Tiny houses en bouwbesluiten: wat moet je weten?

Een tiny house volgens bouwbesluit bouwen kan een uitdagend proces zijn, omdat er specifieke regels en voorschriften zijn waar je aan moet voldoen. Deze regelgeving is bedoeld om ervoor te zorgen dat jouw tiny house volgens bouwbesluit veilig, duurzaam en geschikt is voor permanente bewoning. Maar wat betekent dit precies? Laten we eens dieper ingaan op de wet- en regelgeving rondom het bouwen van een tiny house volgens bouwbesluit.

maatwerk tiny house

Afmetingen en eisen van een tiny house volgens bouwbesluit

Hoewel er geen specifieke maximale afmetingen zijn voor een tiny house volgens bouwbesluit, moet het model van de woning voldoen aan bepaalde minimale eisen. Voor een nieuwbouw tiny house geldt bijvoorbeeld dat het minimaal 18 m² aan niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied moet hebben. Daarnaast moeten de ruimtes binnen het tiny house voldoen aan specifieke afmetingen om te worden goedgekeurd onder het tiny house bouwbesluit. Zo moet een toilet minimaal 1,08 m² groot zijn, en moet er ruimte zijn voor een aanrecht en kooktoestel. Dit alles zorgt ervoor dat jouw tiny house volgens bouwbesluit praktisch en comfortabel is.

Verschil in bouwbesluit bij nieuwbouw vs. tijdelijke tiny houses

Bij het op maat bouwen van een nieuwbouw tiny house volgens bouwbesluit zijn de eisen strenger dan voor tijdelijke tiny houses. Voor nieuwbouw moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met eisen rondom brandveiligheid, geluidswering en isolatie. Voor tijdelijke houses, die maximaal 15 jaar op een locatie mogen blijven, zijn de eisen iets soepeler. Desondanks moet ook een tijdelijk tiny house aan het bouwbesluit voldoen en een aantal basisvoorwaarden hebben om de veiligheid en het comfort van de bewoners te waarborgen.

Vergunningen en bouwproces

Een belangrijke vraag bij het realiseren van een tiny house volgens bouwbesluit is of er een vergunning nodig is. Het antwoord is ja: voor het bouwen van een tiny house is altijd een omgevingsvergunning vereist. Deze vergunning is essentieel, omdat je hiermee aantoont dat jouw woning voldoet aan het tiny house bouwbesluit. Zonder deze vergunning kan het bouwen van een tiny house leiden tot juridische problemen, en kan de woning mogelijk niet permanent bewoond worden.

Laat je gegevens achter, dan nemen we contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Laat je gegevens achter, dan nemen we contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Constructie en veiligheid

Hoewel een tiny house een kleine constructie heeft, moet het nog steeds voldoen aan de constructieve eisen van het tiny house bouwbesluit. Dit betekent dat de woning veilig moet zijn, zowel qua structuur als qua brandveiligheid. De eisen voor brandveiligheid variëren afhankelijk van de locatie en het type tiny house, maar over het algemeen moeten de materialen voldoen aan bepaalde brandklassen en moet het dak bijvoorbeeld vliegvuurbestendig zijn als het dicht bij andere gebouwen staat.

Het bouwen van een tiny house volgens bouwbesluit vergt zorgvuldige planning en naleving van de Nederlandse bouwregelgeving. Of je nu kiest voor een verplaatsbaar of niet-verplaatsbaar exemplaar, het is cruciaal om te zorgen dat je woning voldoet aan alle eisen van het tiny house bouwbesluit. Dit zorgt ervoor dat het niet alleen legaal is, maar ook veilig, comfortabel en geschikt voor permanente bewoning. Met de juiste voorbereiding en kennis van de regels kan Wander Tiny House jouw droom van een tiny house volgens bouwbesluit tot werkelijkheid maken. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Wander Tiny House Modellen

Bekijk hier onze verschillende modellen. Alle modellen zijn volledig aan te passen aan jouw wensen.

Nog even rustig alles nalezen? Vraag gratis de Wander Tiny House digitale brochure aan.

Brochure Tiny Houses van Wandertinyhouse downloaden

Nog even rustig alles nalezen? Vraag gratis de Wander Tiny House digitale brochure aan.

Brochure Tiny Houses van Wandertinyhouse downloaden
Bekijk model Gjende in de showroom

Wander Tiny House Showroom

Heeswijk Dinther
Nederland
Bel: +316 5268 0324

Bezoek onze showroom op afspraak: