Tiny houses zijn kleine, vaak verplaatsbare woningen die steeds populairder worden als alternatieve vorm van huisvesting. Wet- en regelgeving rondom deze woningen is echter complex en verschilt per provincie, regio en gemeente. Over de wet- en regelgeving met betrekking tot tiny houses in Nederland kunnen we het volgende vertellen:

Bestemmingsplan:

In Nederland moet een tiny house voldoen aan het bestemmingsplan van de gemeente. Dit plan geeft aan waar en onder welke voorwaarden gebouwd mag worden. Een tiny house kan bijvoorbeeld niet zomaar in een natuurgebied of op een industrieterrein geplaatst worden.

Bouwbesluit:

Het Bouwbesluit stelt eisen aan de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieuaspecten van gebouwen. Tiny houses moeten hier ook aan voldoen.

Omgevingsvergunning:

Voor het plaatsen van een tiny house is in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Dit hangt af van onder andere de grootte van de woning en de locatie waar deze geplaatst wordt.

Grond:

Voor het plaatsen van een tiny house heb je grond nodig. Dit kan eigen grond zijn, maar ook gehuurde of gepachte grond. Het is belangrijk om te onderzoeken of er een bestemmingsplan voor de grond is en of er vergunningen nodig zijn.

Woonvergunning:

In sommige gemeenten is een woonvergunning nodig om in een tiny house te wonen. Dit is bedoeld om te voorkomen dat de woning illegaal bewoond wordt en om de kwaliteit van de woning en woonomgeving te waarborgen.

Financiële aspecten:

Bij het plaatsen van een tiny house zijn er ook financiële aspecten waar rekening mee gehouden moet worden, zoals de kosten voor de grond, het bouwen van de woning en de eventuele huur van de grond.

Neem contact op met je gemeente

Het is belangrijk om te onderzoeken wat de lokale wet- en regelgeving is voordat je een tiny house aanschaft of bouwt. Het is mogelijk om advies in te winnen bij een deskundige op het gebied van tiny houses of bij de gemeente waar je wilt gaan wonen. We helpen je graag met contact leggen!